Welkom!

Ik wil me inzetten om Grave op een goede manier te laten opgaan in de nieuwe gemeente Land van Cuijk. Grave bij het Land van Cuijk?
Grave is het Land van Cuijk!

Goede jaarwisseling! Denk ook aan de dieren! Hou het veilig!

Het dorp!


Faciliteer een kindvriendelijke omgeving, richt de openbare ruimte zo in dat kinderen zelfstandig over straat kunnen gaan. Biedt ruimte aan gezinnen met kinderen, creëer een veilige en rustige omgeving waar kleine kinderen onbezorgd kunnen opgroeien. Plaats kinderopvang juist in de directe woonomgeving. Het ontzorgt jonge werkende ouders doordat hun kinderen gedurende hun werktijd worden begeleid en opgevangen. Het kindcentrum brengt de kinderen naar school. Wegbrengen naar de school kan beter en veiliger georganiseerd worden vanuit de kinderopvang. Beter dan dat elke ouder individueel zijn kind naar school brengt. Het kindcentrum zorgt voor maaltijden indien nodig en ook voor transport naar vereniging of muziekles. Het busje van het kindcentrum kan overdag ook dienen als “belbus” om dorpelingen naar de huisarts, ziekenhuis of andere bestemmingen buiten het dorp te brengen. Als de ouders weer thuis zijn van een dag hard werken komen de kinderen terug van het Kindcentrum en kan men samen onbezorgd van de rest van de dag genieten. Alle activiteiten die dagelijks in het dorp gebeuren breng je samen op één plaats. Het dorpshuis kan een centrale rol in de gemeenschap innemen. Daar kan `s morgens de krant worden gelezen en een kopje koffie worden gedronken. De beheerder van het dorpshuis kan je ook helpen om via de aanwezige computer de boodschappen bij de Appi te bestellen. Met de Albert Hein zijn ook afspraken gemaakt om alle boodschappen die niet thuis bezorgt worden, goedkoper centraal in het dorpshuis af te leveren, waardoor er weer een ontmoetingsmoment ontstaat als de boodschappen worden afgehaald. Er ontstaat weer een micro dynamiek in het dorp als er in de buurt van het dorpshuis ook de bushalte is, de brievenbus staat, een standplaats voor een marktkraam is en de plaatselijke boeren eierautomaat ook daar te vinden is. Met een goede bezetting van het dorpshuis van 0800u tot 2300u is er een levendig centrum dat vanaf het krantje in de ochtend doorloopt tot de repetitie van de harmonie in de avond. Het kindcentrum en het dorpshuis maken het dorp weer aantrekkelijk voor jonge gezinnen. Door woningsplitsing kan men ook nog aan een betaalbare woning komen in het dorp. De aanwezigheid van meer gezinnen met kinderen is ook een basis voor de levensvatbaarheid van verenigingen en sportverenigingen. Een logische combinatie.

Zo is dit dorp heel aantrekkelijk voor jonge gezinnen, omdat dat er goede voorzieningen zijn die precies passen bij hun behoeften. De openbare ruimte en verkeerssituatie zijn kindvriendelijk ingericht. Zo kun je je dorp aantrekkelijk maken als je de sterke punten in de gemeenschap versterkt.

Het dorp, is zo slecht nog niet!